May 3, 2013

Smarte kjøperåd for USB minnepinner

I løpet av svært kort tid har USB minnepinner og flash-enheter praktisk talt erstattet CD’er som foretrukket lagringsmetode. Fordelene er åpenbare — mer lagringsplass, mindre størrelse, samt svært solid konstruksjon.

Minne er nøkkelen

Når vi snakker om minne er det ikke lagringskapasitet vi tenker på; det er et personlig valg og du kan få enheter opp i 64 GB. Det vi tenker på i denne sammenhengen er kvaliteten på minnet i enheten.

Industrien foretar grundige kvalitetstester og de ulike minnebrikkene blir gradert. Toppkvalitet merkes som A, og mindre god kvalitet merkes suksessivt videre i alfabetisk rekkefølge. Det beste er alltid å kjøpe A-kvalitet — eller i det minste så lenge lommeboka tåler det. Som regel er det nødvendig å spørre forhandleren om dette, siden opplysninger om minnekvalitet sjelden går fram av kataloginformasjon eller markedsføring online. Det er viktig å være klar over at minnebrikker av lavere gradering kan ha problemer som høyere feilrater, upålitelig eller sviktende funksjonalitet, samt svake lese- og skrivetider.

Hvilken USB?

USB 1.x og USB 2.0 er arbeidshestene i minnepinne-industrien. Hvis du må velge mellom disse, velg alltid USB 2.0, siden denne teknologien er bakoverkompatibel. USB 3.0 er den nye standarden, men foreløpig er disse enhetene relativt dyre og lider også av enkelte barnesykdommer. Unngå for all del USB 1.x enheter. De er smertefullt trege og er ikke verdt prisen.

Er den RoHS kompatibel?

Hvis du er i EU, trenger du å vite hva dette er. RoHS er kortformen av «Restriction of Hazardous Substances». Dette EU-regulativet er innført for å beskytte EUs innbyggere mot farlige kjemikalier og substanser. Hvis din leverandør benytter seg av komponenter som ikke er godkjent under RoHS-direktivet, kan han så vel som produsenten bli holdt ansvarlig for dette. Husk altså å spørre om flashminne-komponentene er produsert i tråd med RoHS direktivet. Hvis du trenger bekreftelse på det, kan du spørre om RoHS-sertifikater

WEEE — den kan resirkuleres

I det minste skulle den ha vært det. WEEE er et direktiv som oppfordrer til minimum 65 prosent resirkulering av produkter. Dersom din bransjeorganisasjon er omfattet av dette direktivet, bør du forsikre deg om at enhetene du bestiller er produsert i samsvar med innholdet av dette direktivet. Hvis ikke, kan det gi deg problemer.

Når du ser etter en pålitelig leverandør av USB flash driver eller USB sticks — eller et hvilket som helst annet markedsføringsprodukt — bør du velge en leverandør som har erfaring med produktene du er interessert i. Hvis du er i EU bør du velge en pålitelig leverandør som er kjent med og forstår innholdet i RoHS og WEEE regulativene. Ikke vær redd for å stille spørsmål — spesielt ikke hvis de har problemer med å besvare enkle, innledende spørsmål. Det er ofte et faresignal og indikasjon på leverandøren ikke har tilstrekkelig kunnskap om eget produkt. Det er kanskje på tide å finne ny leverandør.

Tagged:

3 May 2013